Депутаты Верховного Хурала обсудили с учителями и родителями Улуг-Хемского кожууна вопросы воспитания и обучения подрастающего поколения

30 января 2024 - 16:28

Сегодня Председатель Верховного Хурала Кан-оол Даваа, председатель Комитета по образованию, культуре, молодежной политике и спорту Аяна Монгуш и депутат Верховного Хурала Сергей Куулар провели рабочее совещание с педагогическим сообществом и родителями Улуг-Хемского кожууна.

Главными темами совещания стали результаты работы за прошлый учебный год, задачи на 2024 год, изучение тувинского языка в образовательных учреждениях кожууна и безопасность детей в каникулярное время. По каждому вопросу представители администрации кожууна доложились о проделанной работе, а депутаты Верховного Хурала дали рекомендации, рассказали о законодательном регулировании рассматриваемых вопросов.

«Как вы знаете, в 2023 году была принята Стратегия по поддержке и развитию тувинского языка. Главная задача – создание условий для полноценного функционирования тувинского языка, его передача из поколения в поколения в первозданном виде. Впереди у нас самое сложное – это воплощать Стратегию в жизнь, чтобы сохранить и развивать свой язык», – отметил в своем выступлении Кан-оол Даваа.

«Подобные выездные совещания мы начали проводить еще в прошлом году. Поднимаемые вопросы актуальны для общества, поэтому постараемся провести наши встречи в каждом кожууне», – сказала председатель профильного комитета Аяна Монгуш.

Дээди Хуралдың депутаттары Улуг-Хем кожууннуң башкылары болгаш ада-иелери-биле өзүп олурар салгалдың кижизидилгези болгаш өөредилгезиниң айтырыгларын сайгарып чугаалашкан

Бɵгүн Дээди Хуралдың Даргазы Кан-оол Даваа, Өөредилге, культура, аныяктар политиказы болгаш спорт талазы-биле комитединиң даргазы Аяна Монгуш база Дээди Хуралдың депутады Сергей Куулар Улуг-Хем кожууннуң башкылар чөвүлели болгаш ада-иелери-биле хурал эрттирген.

Хуралдың кол-кол темалары эрткен өөредилге чылының түңнелдери, 2024 чылда сорулгалар, кожууннуң өөредилге черлеринде тыва дылды өөренири болгаш ажы-тɵлдүң дыштанылга үезинде айыыл чок чоруу болган. Кожуун чагыргазының тɵлээлери айтырыг бүрүзүнге хамаарыштыр илеткелдерни кылган, а депутаттар сүме кадып, сайгарып турар айтырыгларның хоойлу-дүрүм ёзугаар башкарылгазының дугайында чугаалаан.

«2023 чылда Тыва дылды деткиириниң болгаш хөгжүдериниң талазы-биле Эчис сорулгалар (Стратегия) хүлээттингенин билир силер. Ооң кол сорулгазы – тыва дылдың бүрүн ажыглалынга бүгү байдалдарны тургузары, ону салгалдарывыска дамчыдып арттырары болур. Дылывысты камгалап, а харын-даа сайзырадыры-биле, Эчис сорулгаларны амыдыралга боттандырар деп чугула ажыл мурнувуста туруп турар» – деп, бодунуң илеткелинге Кан-оол Даваа демдеглээн.

«Бо ышкаш хуралдарны эрткен чылын-на эрттирип эгелээн бис. Сайгарып турар айтырыгларывыс ниитилелге онза чугула болганда, бо ужуражылгаларывысты кожуун бүрүзүнге эрттирерин кызыдар бис» – деп, чогуур ужурлуг комитеттиң даргазы Аяна Монгуш чугаалаан.